Ikarus buszok a múlt század Magyarországában

Forrás: Fortepan / Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum / Archívum / Negatívtár

Ikarus buszok a múltszázad Magyarországában

Történetünk egyetlen Ikarus busszal, családi vállalkozásként indult 1989-ben. Az évek során jelentős növekedésnek indultunk, végtelen ambíciónknak köszönhetően buszparkunk ma már több mint száz járműből áll. A kezdetekre, illetve arra a bizonyos Ikarus buszra viszont mindig jó szívvel gondolunk vissza. Így most visszatekintettünk a múltba, az államszocializmus korának egyik sikersztorijára, az Ikarus buszok történetére.

Az Ikarus születése

Az Ikarus 1895-ben kezdte meg működését, ám komplett autóbuszokat csak a második világháború után kezdtek el gyártani.

1949. január 28-án több vállalat összevonásából alakult meg az Ikarus Karosszéria és Járműgyár Nemzeti Vállalat. Az üzemben egy önhordó szerkezetű autóbusz fejlesztési munkálatai folytak, amely előremutató technika egyszerűbb szerkezetű és tágasabb autóbusz létrehozását eredményezte.

1949-1950 folyamán a Tr3.5 és a Tr5 mellett MÁVAG alvázzal elkészült a dél-amerikai piacra szánt A19 mintapéldánya, és az M5 típusú távolsági autóbusz kisebb szériája is, amelybe Láng dízelmotort építettek. Utóbbiból ‘49-ben 90 jármű került Lengyelországba és 45 Romániába.

Budapest, Deák Ferenc tér, 1950. Forrás: Fortepan / UVATERV

Az Ikarus munkatársai tudták, hogy előremutató önhordó konstrukciójuk felsőbb körökben nem aratott osztatlan sikert, ugyanis ezzel letértek a szovjet járműkonstruktőrök által kitaposott ösvényről. Végül sikerült kompromisszumot kötniük: a nagyobb típusoknál megőrizték az alvázas megoldást, a kisebb buszoknál pedig engedélyt kaptak a z önhordó szerkezet alkalmazására.

Az Ikarus márkanév először az 1951-ben gyártásba vett 30 típusú, 40 személyes autóbusznál került használatba. A gyártás hét éve során 3175 járműből mindössze 1145 darab maradt belföldön. Kínába például 600-nál is több Ikarus 30 került.

Az ezredik legyártott Ikarus 30, 1952. Forrás: Fortepan / Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

Az Ikarus fénykora

Az Ikarus buszokra jelentős igény mutatkozott, így szintén 1951-ben elindították a 60 jelzést viselő autóbuszcsalád első típusainak gyártását. A 60 személyes 60 jelzésű járműveket városi használatra és a 601, 602-es típusokat 40 személyes változatban, a városközi utazás kielégítésére tervezték. Az Ikarus 60 biztosította a budapesti autóbuszközlekedés gerincét, főként miután 60T jelzéssel trolibuszokat is elkezdtek gyártani.

Ikarus 60T a fővárosi Orczy térnél, a Baross villamoskocsiszín előtt, 1954. Forrás: Fortepan / Keveházi János

1953 az Ikarus 55 és 66 típusú farmotoros autóbuszcsalád megjelenésének az éve. A két év alatt legyártott 12 darab Ikarus 55 elsősorban teszt- és propagandacélokra szolgált. A nullszéria példányai a Mávautóhoz kerültek, valamint kiállításokon voltak megtekinthetők. A farost nagy siker övezte, ami nem várt megrendelési hullámot indított el.

Ikarus 55, 1953. Forrás: Fortepan / Sattler Katalin

Az első formai változtatásra 1963-ban került sor, a kétféle kivitelben gyártott buszok egységes homlokfalat kaptak, illetve a fenékszerkezetüket is módosították. A termelési mutatók emelkedtek, 1965-ig 896 farmotorost gyártottak.

Ikarus 55, 1963. Forrás: Fortepan / Jakab Antal

1966-tól komoly fordulat következett be. A tervezett típusmódosítások egyre csak csúsztak, így a vállalat kénytelen volt a műszakilag elavult, a potenciálisnál kevesebb profitot hozó járművekből számottevően többet gyártani.

A korszerűsítések elodázását 1970-ig lehetett húzni, ekkor négy új típust mutattak be, az Ikarus 260, 280, 255 és 266 jelzésekkel. Az előbbi kettő a városi 556-180 páros utódja lett, teljesen új megoldásokkal, padló alatti 192 lóerős Rába-MAN motorral. Utóbbiak a 200-as sorozat ruhájába bújtak, motorjuk és főegységeik azonosak maradtak a farosokkal.

Budapesti Nemzetközi Vásár, Ikarus 280, 1973. Forrás: Fortepan / Bauer Sándor

A 200-as család lett az első nagyszériában készített Ikarus, amelyből 1967-1992 között közel 200 ezer darabot értékesítettek világszerte. Ennek a modellcsaládnak a tagjai lettek az Ikarus legismertebb és legsikeresebb autóbuszai.

Az Ikarus autóbuszokat hazánkon kívül egy ideig néhány más országban is gyártották, azaz inkább összeszerelték a Magyarországról odaszállított elemekből. Kubában 1980-1983 között, Ghiron néven 800-nál is több járművet állítottak elő. De működött összeszerelő üzem többek között Angolában és Irakban is.

A 200-as sorozat leváltására szánt 400-as modellcsalád fejlesztése már a ‘70-es évek végén megkezdődött, viszont a sorozatgyártásra már csak a rendszerváltás után kerültek.

Az Ikarus hanyatlása

A rendszerváltással párhuzamosan az Ikarus is válságos helyzetbe került. A buszok legfőbb felvevőpiaca a KGST országai voltak, akik a politikai helyzet változása után elkezdtek elzárkózni a Magyarországról való járműbeszerzéstől.

Mindezek ellenére az Ikarusnak sikerült talpon maradnia, többek között köszönhetően annak, hogy a 400-as család egyes tagjaival sikerült betörniük a brit piacra. A járműcsalád egyes modelljeit továbbfejlesztették, azonban a meghibásodások és a gyakori műszaki problémák miatt a 400-as család sikere nem tartott sokáig.

Végül aztán 1999-ben a francia Irisbus megvásárolta az Ikarust, ami ezáltal zuhanópályára került. Az Irisbusnak nem voltak hosszú távú céljai a márkát illetően, tulajdonképpen csak meg akarta szerezni a piacait. 2003-ban az Irisbus felszámolta a teljes, akkor már csak Székesfehérváron működő céget.

Az Ikarus újra szárnyal?

Az Ikarus a korábbi gyártási tapasztalataira alapozva 2016-tól teljes átalakításon ment keresztül. Az ekkor elindított fejlesztések eredményeként 2020-ra kifejlesztették és bemutatták az első Magyarországon tervezett ás gyártott, európai típusengedéllyel rendelkező elektromos buszt.

Az Ikarus történetének még koránt sincs vége…

Forrás: https://magyarjarmu.hu/ipar/ikarus/

Kérdése van?
Árajánlatkérés