8 megdöbbentő érdekesség a buszokról

8 megdöbbentő érdekesség a buszokról

Az autóbuszok nem sok izgalmat rejtegetnek magukban – sokan így hiszik. Pedig igenis rengeteg olyan érdekességet találni, ami a nagy kerekesek kapcsán felmerülhet. 

Most előástuk a buszokkal kapcsolatos legérdekesebb információkat, és összeszedtük ezeket egy listában. Nézzük is, mi az, amit garantáltan nem tudott a buszokról!

1. Honnan ered a busz szó? 

Az első omnibusz járatot 1828-ban Párizsban helyezték üzembe. A jármű nevét egy nantes-i kalapszalon, az Omnes Omnibus nevéből alkották. A próbaidőszak alatt itt volt az első omnibusz vonal végállomása. Az omnibus szó latin eredetű, jelentése: mindenkinek. A busz szó az omnibuszból, a lovas társaskocsi nevéből alakult ki. 

2. Mikor tervezték az első mai értelemben vett autóbuszt?

Az első, mai értelemben vett autóbuszt Heinrich Büssing tervezte 1903-ban. Ez már 28 utas szállítására volt alkalmas, motorjának teljesítménye pedig 25 lóerő volt. Berlinben 1904-ben el is indult az autóbuszjárat, majd 1905-ben megkezdődött a nyilvános autóbusz-forgalom. 

autóbuszok

Forrás: Fortepan / Villányi György

3. Mikor indult a rendszeres autóbusz-közlekedés Magyarországon? 

A próbautak sikere nyomán 1915-ben vetődött fel az autóbusz bevezetésének gondolata az omnibuszforgalom helyett. Március 1-jén egy benzines és egy elektromos busszal indult a fővárosban a rendszeres autóbusz-közlekedés. Az első járatok az Andrássy úton, a Városliget és a Kiskörút, majd később a Kígyó tér (a mai Ferenciek tere) között közlekedtek. 

4. Mi a sebességrekordja a buszoknak? 

Az amerikai Paul Stender, aki az autók megszállottjaként ismert, mérnökcsapatával egy átlagos iskolabuszba beépítette egy sugárhajtású repülőgép motorját. Ez a busz állította be a valaha mért leggyorsabb sebességet, ami pontosan 590 km/h volt. 

autóbuszok
5. Melyik városnak van a legnagyobb buszhálózata? 

A világ legkiterjedtebb autóbusz-hálózatával az indonéz főváros, Jakarta rendelkezik. Járatainak hossza meghaladja a 250 kilométert, megközelítőleg 3 900 buszt üzemeltetnek. 

6. Vannak-e háromszintes buszok? 

Csak egyetlen egy van! Az egyetlen működő három szinttel rendelkező busz a lila Knight Bus, melyet a Harry Potter és az azkabani fogoly című filmben láthattunk. 

Ezt a nem mindennapi buszt kifejezetten a Harry Potter-filmsorozat harmadik részéhez készítették. A megépítéséhez két Routemaster buszt kettévágtak, a szerkezetet átalakították, majd az egészet összecsavarozták, hogy háromszintes buszt kapjanak. 

Plusz érdekesség, hogy a sok alacsony híd miatt a forgatás során a városon belül nem tudtak eljutni egyik pontból a másikba, ezért a különböző helyszínek között a buszt két darabban kellett szállítani, majd újra össze kellett rakni. 

autóbuszok

7. Hol vált legelőször zölddé” a buszközlekedés? 

Svédország fővárosának, Stockholmnak 2014 óta konkrét terve van azzal kapcsolatban, hogy 2050-re fosszilis tüzelőanyagoktól mentes várossá váljon . A projekt buszközlekedésre vonatkozó része gyors ütemben befejeződött. 2018-ban Stockholm lett a világ első fővárosa, ahol a buszok 100 százalékban megújuló energiával működnek. 

8. Melyik a leghosszabb buszjárat? 

Ma a leghosszabb távot megtevő buszjárat a perui Lima és a brazíliai Rio de Janeiro között közlekedik. Az út 2 600 km hosszú, az utazás időtartama pedig 100 óránál is több. Ez azonban nem minden idők leghosszabb útja. A rekordot még mindig az angol főváros, London és az indiai Calcutta között közlekedő busz tartja, amely 32 600 km hosszúságú utat tett meg. A járat 1968-1976 között közlekedett, mindössze 15 alkalommal. 

További érdekességekért kövesse rendszeresen frissülő blogunkat!>>>

Kérdése van?
Árajánlatkérés