5 érdekesség, amit nem tudott a buszokról

5 érdekesség, amit nem tudott a buszokról

Az emberek több mint egy évszázada használják a buszokat. Ezek a járművek a közlekedésben kiemelkedő szerepet játszanak, hiszen nap mint nap milliók utaznak vele világszerte. De mennyire ismerjük igazán a buszokat? 

Az alábbiakban öt érdekességet emelünk ki, amik talán új megvilágításba helyezik ezeket a megszokott közlekedési eszközöket.

1. Az első buszokat lovak húzták

Az autóbuszok története a 19. század közepére nyúlik vissza. Az első buszokat azonban nem motoros meghajtás mozgatta, hanem lovak. A paripákat később a motorok váltották fel.

2. A legnagyobb busz

A Guinness Rekordok Könyve szerint a világ legnagyobb busza a Neoplan Jumbocruiser. Ez a hatalmas jármű 18 méter hosszú, 2,5 méter széles, 4 méter magas, és akár 170 utast is el tud szállítani. Ezt a buszt leginkább a turisztikai irodák használják világszerte, hogy csoportokat szállítsanak különleges helyszínekre.

3. A buszok 90%-a dízelüzemű

A buszok többsége dízelüzemű. A dízelmotorok nagyon hatékonyak és erősek, így alkalmasak a nehéz teher szállítására és a hosszú távú utazásokra. 

buszok

A dízelmotorok környezetszennyező hatása miatt egyre több alternatív meghajtási lehetőség lát napvilágot. Ma azonban még mindig a dízelmotorok számítanak a leghatékonyabb, leginkább gazdaságos választásnak. A dízelmotorok nagyobb hatótávolságot és jobb teljesítményt biztosítanak, amely a buszok hosszabb távú és nagyobb kapacitású működéséhez szükséges.

4. A legmagasabban fekvő buszmegálló

A világ legmagasabb buszmegállója a Himaláján, India északi részén, Manali városában található. Ez a buszmegálló 3979 méter magasan fekszik a tengerszint felett. A buszmegálló környékén kevesebb az oxigén, ezért az utazóknak javasolt megfelelően felkészülni a magaslati viszonyokra.

5. Az első napelemes buszjárat

Hollandiában található a világ első napelemes buszjárata, ami Utrecht és Amersfoort városok között közlekedik. Az autóbuszok tetején található napelemek segítségével termelik meg az energiát, amelyet a járművek működtetéséhez használnak. A napelemes buszoknak köszönhetően csökkenthető a környezetet terhelő szén-dioxid kibocsátás, és hozzájárulhatnak a fenntartható közlekedési megoldások terjedéséhez.

buszok

A buszok kétségkívül jelentős szerepet töltenek be mindennapi életünkben, és számos olyan érdekességet rejtenek magukban, amelyekre nem is gondolnánk. A technológiai fejlődés és az innováció hat a buszokra is, így folyamatosan kényelmesebbé, biztonságosabbá és élvezetesebbé válik az utazás.

Kérdése van?
Árajánlatkérés