Terjednek az önműködő buszok!

Terjednek az önműködő buszok!

Nagy-Britannia útjain hamarosan már vezető nélküli buszokkal is lehet találkozni. A tesztelések már folyamatban vannak, az önműködő autóbuszt elkezdték felkészíteni az utasok szállítására. Várhatóan nyáron már élesben, üzemelés közben is találkozni lehet a hihetetlenül modern tömegközlekedési eszközökkel.

Hogyan képesek veszélytelenül közlekedni ezek a buszok?

Tele vannak érzékelőkkel, amelyek lehetővé teszik, hogy előre meghatározott utakon közlekedjenek. Mindezt persze anélkül, hogy a „biztonsági sofőrnek” be kellene avatkoznia vagy át kellene vennie a jármű feletti irányítást.

A skóciai közúti tesztelést számtalan sikeres tesztpályás út és virtuális szimuláció előzte meg.

Az önműködő busz nyári üzembe lépése során minden buszon egy tapasztalt sofőr figyeli majd a rendszer működését, valamint lesz egy másik személy is, aki az utasoknak beszél a különleges járműről. A cél persze az, hogy a későbbiekben a személyzet elhagyja a buszt, és csak a számítógép vezesse a járművet.

A vezetési automatizálásnak hat szintje van. Ezek nullától kettőig azt jelentik, hogy a vezetőnek folyamatosan figyelnie kell, jelen kell lennie, míg a többi szinten már teljesen önállóan működik a rendszer.

Ezek a buszok a negyedik szintre vannak beállítva, tehát egyáltalán nem lenne szükség egy „plusz” sofőr figyelmére, viszont egyelőre csak korlátozott területek és körülmények között támogatott az országban a vezető nélküli járművek használata.

Merre lehet találkozni az önműködő buszokkal?

Az öt darab új, egyszintes önvezető busszal Skócia szívében, a Forth Road hídon, a Ferrytoll Parkban, illetve az Edinburgh Park környékén lehet majd találkozni.

Az autóbuszok egyszerre 36 utas szállítására alkalmasak, 14 mérföld távolságon belül. Tehát nyártól Skóciában heti szinten megközelítőleg 10 ezer utas tud majd vezető nélküli busszal közlekedni.

Forrás: https://www.independent.co.uk/news/uk/stagecoach-scotland-forth-road-bridge-fife-b2064536.html

Kérdése van?
Árajánlatkérés