Autóbuszok egykor és ma – egy kis járműtörténelem

Autóbuszok egykor és ma – egy kis járműtörténelem

A kerekes járművek folyamatos fejlődésével egyre szélesebb körben nőtt meg az igény arra, hogy nagyobb távolságok is könnyedén megtehetőek legyenek. De mivel a közlekedési eszközök birtoklása csak kevesek kiváltsága volt, kialakult a bérkocsirendszer. Ezt tekinthetjük a tömegközlekedés elődjének.

A buszok fejlődésében a legnagyobb áttörést az első motoros busz megjelenése jelentette. Karl Benz első autóbusza 5 lóerős volt, 2650 köbcentiméteres motorral rendelkezett, a maximális sebessége pedig 20 km/h volt. Ezután megállíthatatlan terjedésbe kezdtek az autóbuszok. Egyre több és több országban növekedett meg az igény a járműgyártásra, így annak fejlődése hihetetlen ütemre kapcsolt.

Nézzünk is néhány régi felvételt a múltból, amelyek megmutatják, hogyan változtak a járművek, és miként jutottunk el azokhoz az autóbuszokhoz, amelyek ma uralják az utakat.

1906

Washingtonban az ezredforduló elején még ilyen buszokkal mutatták meg a várost a turistáknak. Hangulatos kis kirándulás lehetett.

Forrás: Fortepan / A R

1916

Ez a hihetetlenül mutatós Ganz-Büssig emeletes autóbusz rendkívül büszkén ácsorgott a Könyves Kálmán (Hungária) körúton, a Ganz gyár előtt.

Forrás: Fortepan / Villányi György

1928

Pécsen, az Indóház téren, a Vasútigazgatóság épülete előtt készült ez a fotó a megrendelésre gyártott „a magyar vidék legnagyobb buszáról”. A felépítményt a Varga Gyula Autókarosszéria- és Kocsigyár készítette MÁVAG–Mercedes-Benz alvázra.

Forrás: Fortepan / Dr. Varga Csaba

1936

Maradjunk még kicsit Pécsen!

A Városi Közlekedési Vállalat 8. autóbusza próbaúton járt a Mecsekben. A felépítményt a Varga Gyula Autókarosszéria- és Kocsigyár készítette Rába Super alvázra.

Forrás: Fortepan / Dr. Varga Csaba

1949

A Vasas élsportolóit szállító busz a Városligeti fasornál, az 1949. májusi országgyűlési választások idején.

Forrás: Fortepan / Kovács Márton Ernő

1954

A fotón a tihanyi hajóállomáson, a nullszériás Ikarus 55 típusú távolsági autóbuszok egyike látható.

Forrás: Fortepan / Szent-Tamási Mihály

1960

A Budapesti Ipari Vásáron állították ki az Ikarus 303 típusú autóbuszt, amelyet csak csodálni tudták a résztvevők.

Forrás: Fortepan / Erky-Nagy Tibor

1978

A salgótarjáni autóbusz pályaudvaron sorakoznak az Ikarus buszok, már csak így, színesben.

Forrás: Fortepan / UVATERV

Néhány évtized alatt jelentős változáson mentek át az autóbuszok, így ma már egész más képet festenek, mint a fentiekben.

Gondoljunk csak a Man Lion’s Coach, a Neoplan Tourliner vagy a Setra 515 HD-ra, mind rendkívül modern, esztétikus, biztonságos buszoknak számítanak.

Néhány évtized múlva persze ezek a járművek számítanak a múltnak. Az hogy mit hozhat a jövő, hogyan nézhetnek majd ki az autóbuszok, arról korábbi cikkünkben már beszámoltunk! →

Kiemelt kép forrása: Fortepan

Kérdése van?
Árajánlatkérés