Petőfi 200 – mozgó múzeumbusz

Petőfi 200 – mozgó múzeumbusz

A projektről

A Petőfi Irodalmi Múzeum 2022-ben, a Petőfi Sándor-emlékév alkalmával ismét tematikus múzeumbusz kiépítését tervezi. A projekt elsődleges célja, hogy a Petőfi Sándor életművét új megközelítésben bemutató utazó tárlat Magyarország egész területén, valamint határainkon túl is minél szélesebb körhöz eljutva élményszerűen levonható, világos konklúziókkal szolgáljon az érdeklődők számára.

A kiállítás látogatása ingyenes, a fogadó intézményektől a parkolóhely biztosítását és villanyáram csatlakozási lehetőséget kérünk. Számítunk arra, hogy vendéglátóink kollégáinknak biztosított szállással is tudják segíteni a busz ügyét.

A Petőfi-buszról előzetes, széleskörű tájékoztatás formájában értesítjük a településeket és az intézményeket: kapcsolatfelvétel kulturális intézményekkel, önkormányzatokkal, Petőfi Klubokkal, az országos és megyei sajtó, illetve a PIM digitális felületeinek segítségével. A jelentkezéshez a PIM honlapján elérhető felületet és segédletet biztosítunk.

A múzeumbusz kordinációjában igyekszünk meghívásokra felépíteni az útvonal tervezetét. Az Arany-busz működtetésének pozitív tapasztalatait beépítve a rendelkezésre álló idő és erőforrások gazdaságos kihasználása érdekében a jelentkező településekkel való időpont egyeztetés a busz mozgásának józan figyelembevételével történik.

A korábbi múzeumbusz projektek tapasztalatai alapján hatékony segítőink lehetnek a közművelődési intézmények, könyvtárak, múzeumok, de az iskolák is. A busz küldetése szerint igyekszik eljutni olyan településekre, amelyek esetleg nincsenek bővében kulturális infrastruktúrának. A busz mozgása a tervek szerint régiókat lefedő, hosszú, egybefüggő kiutazásokkal valósul meg. Kiemelt célterületet jelentenek azok a települések, amelyeknek Petőfi Sándor életében, illetve életműve alakulásában jelentőséggel bírnak, vagy vándorlásainak fontos színhelyei.

A nyári időszakban kulturális rendezvényeken és irodalmi-művészeti fesztiválokon szeretnénk jelen lenni, ősztől nyárelőig elsősorban a közoktatási intézmények, városi könyvtárak, művelődési házak, múzeumok meghívására számítunk.

A magyarországi területek mellett a Petőfi-busz kiemelt célja, hogy eljusson a határon túli magyar közösségekhez is, így cél régiónak tekintjük Felvidéket, Kárpátalját, Partiumot, Erdélyt Vajdaságot és a Drávaszöget is.

Az Arany-busz 16 hónap alatt megközelítőleg 97.000 látogatót fogadott, a Petőfi-busz tervezett egy éves menetideje alatt arányosítva legalább ugyanerre a látogatottságra számítunk.

A kiállításról

A járműben berendezett kiállítás egyértelműen kapcsolja az értelmezést a haladás, sebesség, út, utazás fogalmához. Petőfi Sándor alakjának és saját maga által is megfogalmazott alkotói énjének az állandó úton levés – a “hazai” táj és társadalom ilyen módon történő megismerése, megalkotása – szervesen kapcsolódik az életműhöz és az önéletrajzhoz is.

A kiállítás a dinamizmusáról ismert alkotó (költő és szerkesztő) karakterét és életművének kiemelkedő darabjait mutatja be. Nem elsősorban az életrajz, sokkal inkább az alkotói attitűdöt meghatározó döntések, helyzetek, kontextus mentén ismerik meg a látogatók Petőfi Sándort.

A buszba belépve képeken és szövegeken keresztül a már beérkezett költővel találkozik a látogató. Petőfi az utazáson keresztül idézi fel múltjának egyes állomásait és fejtegeti jövőjének titkát, terveit, kísérőnk lesz a kiállítás bejárása során.

10 emblematikus gyűjteményi tárgy fizikai megjelenítése képezi a kiállítás gerincét, amihez ismert verseket válogattunk. A tárgyak az alkotó életét meghatározó “keresztutakat”, kapcsolatokat idézik meg elindulva a nyilvánosság előtt megmutatkozó költő első nyilvános arcképétől az 1847-ben kiadott Petőfi összes költeményét tartalmazó kötetéig. A tárgyfal anyagiságában idézi meg a kiemelt tárgyakat és a falban elrejtett hanganyag, képek és szövegek segítségével készteti “kutatásra, feltárásra a befogadót.

A kiállítás egyértelműen tagolt, világos szerkezete segíti a látogatót abban, hogy egy-egy részt önállóan is értelmezzen. A tárgyak és szövegek örökérvényű kérdések felől közelítik meg Petőfi Sándor alkotói életútját, így kapcsolódva a mai ember élethelyzeteihez, problémáihoz is.

forrás: https://pim.hu/hu/petofi200-muzeumbusz

Kérdése van?
Árajánlatkérés