Új önvezető busz a láthatáron!

Új önvezető busz a láthatáron!

A vezető nélküli autóbuszokkal egyre több cég kísérletezik. Ilyen a svéd Scania is, amely először kicsiben kezdte, viszont ma már normál hosszúságú buszokon dolgozik. Nézzük, mit kell tudni a 12 méteres újdonságról!

Futurisztikus a Scania legújabb csodája!

A hihetetlenül modern megjelenésű, háromajtós autóbuszt PXT-névre keresztelték – számolt be róla a vezess.hu.

A PXT nemcsak külső, hanem belső kialakítását tekintve is rendkívüli. A második és a harmadik ajtóval szemben jókora, ülések nélküli teret alakítottak ki a babakocsival utazó utasok számára. A vezetőfülke mögött, illetve a hátsó részen egymással szembe fordított üléseket építettek be. A szokványos üléselrendezést teljesen félredobták, helyette a „társalgós” kialakítást részesítették előnyben. A szigetszerű kialakítás, valamint a kétszínű, műbőr borítás csak még különlegesebbé teszi az utasteret.

önvezető busz

A digitális kijelzők, illetve a nem mindennapi megvilágítás olyan atmoszférát teremt, mint amit egy high-tech irodában lehet tapasztalni. A gyártók szerint ez azért van így, mert az önvezető buszoknak bizalomgerjesztőnek kell lennük, és kommunikálniuk kell az utasokkal.

Mit tud az önműködő busz?

A PXT radar, illetve külső kamerák segítségével térképezi fel környezetét, így képes egyedül is közlekedni. Hajtásáról 408 lóerős csúcs- és 340 lóerős állandó teljesítményű villanymotor gondoskodik, amely a lítiumion akkumulátorokból nyeri a működéshez szükséges energiát.

Az önvezető PXT környezetbarát! Egyáltalán nem szennyezi a környezetet, ráadásul csendesen közlekedik.

Az újdonságot egyelőre nem bocsátják sorozatgyártásra, sokkal inkább tanulmánynak tekintik, pontosabban egyfajta kísérletnek, mind technikai, mind utaskomfort szempontból.

Kíváncsian várjuk, mikor válnak a mindennapjaink részévé az önműködő buszok.

Ön szívesen tenne egy kört az önvezető PXT-vel?

Kérdése van?
Árajánlatkérés