Közel két hónap buszozás – a világ leghosszabb buszjárata

Közel két hónap buszozás – a világ leghosszabb buszjárata

Felkészült a világ leghosszabb buszos utazására? Ha igen, mindenképp tartson velünk! Cikkünkben ugyanis a világ leghosszabb buszjáratát mutatjuk be, ami London és Kalkutta között robogott, méghozzá közel két hónapon keresztül.

1957. április 15-én elindult az első busz London-Kalkutta járaton, amelyet az Albert Travel nevű brit idegenforgalmi társaság üzemeltetett. Az 1976-ig rendszeresen induló járat máig a valaha volt leghosszabb buszjáratnak számít, 32669 megtett kilométerével – számolt be róla a mult-kor.hu.

Milyen utat járt be a világ leghosszabb buszjárata?

A járat a „hippiútvonalként” ismert utat követte India felé. Angliából a busz áthajózott Belgiumba, majd innen a korabeli Nyugat-Németországon át Ausztriába hajtott. A kommunista, ám a Nyugat felé nyitott Jugoszlávia következett, majd innen a szigorú kommunista rezsim által uralt Bulgária érintésével Törökországba vitte utasait a járat.

Ha ez még nem lenne elég, Törökországból az ekkoriban még a nyugatbarát uralkodó, Mohammad Reza Pahlavi sah által irányított Iránon, és az ekkor alkotmányos monarchiaként viszonylag nyugodt belső viszonyokkal bíró Afganisztánon át vezetett az út az akkoriban Nyugat-Pakisztánként ismert mai Pakisztánba, majd végül Indiába. Kalkuttába Delhi, Agra, Allahabad és Váránaszi városok érintésével jutott el.

buszozás

Az út elég költségesnek tűnhet, ugyanis 1957-ben 85 angol font volt, ami az idő elteltével 150 fontra nőtt. Ez az összeg tartalmazta a szállást, étkezést az egész útra.

Az 1970-es években Kalkuttából a busz tovább is indult, Burmán, Thaiföldön, Malajzián keresztül Szingapúrba, majd hajóval egészen Ausztráliáig. Ekkorra a járat már egy, az eredetiből tovább épített emeletes buszt jelentett, amelyen heverőkkel rendelkező olvasószoba és emeleti „kilátó” is volt.

Az út vége…

A járatnak – ahogy az egész „hippiútvonalnak” – Közép-Ázsia politikai átalakulásai vetettek véget: az 1973-as afganisztáni puccsot követően az ország stabilitása nagy mértékben csökkenni kezdett. Iránban már az 1970-es évek közepén forrongott az a belső elégedetlenség a sah rezsimjével szemben, melyet végül 1979-ben a fundamentalista szélsőségesek használtak ki, hogy magukhoz ragadják a hatalmat. India és Pakisztán 1965-ben és 1971-ben is háborút vívott egymással, a két ország viszonyának romlása szintén veszélyessé tette az utat.

Így vált a múlt részévé a világ leghosszabb buszjárata…

Az Infinitours-busz.hu bár nem a leghosszabb, de törekvéseink szerint minőségben a legjobb buszjáratokat indítja, legyen szó dolgozói szállításról vagy különjáratról!

Kérdése van?
Árajánlatkérés