Csúcsokat döntöget a fluktuáció a magyar munkahelyeken

Csúcsokat döntöget a fluktuáció a magyar munkahelyeken

A fluktuáció immár évek óta sújtja a hazai cégeket. A probléma akkora, ahogy akár vissza is csúszhatunk a 2018-as mélypontra, ugyanis idén a 39 százalékot is elérheti a jövés-menés a vállalatoknál – mondta Csikós-Nagy Katalin fluktuációkezelő szakértő, a Napi.hu által szervezett HR-vezetők Országos Konferenciáján. Mi állhat ennek hátterében? És hogyan kezelhetik a helyzetet a cégek? Körbejártuk a témát!

Megváltozott a munkavállalók mentalitása

Míg régen nem számított rendkívülinek, ha valaki az első munkahelyéről ment nyugdíjba, addig mára ez ritkaságszámba megy. A fiatal generáció tagjai már jóval könnyebben váltanak munkahelyet, valamint egészen más mentalitással és elvárásokkal rendelkeznek.

A munkavállalók megválogatják, hogy milyen körülmények között hajlandóak dolgozni. Például nem vonzó, ha több műszakban vagy hajhálóban kell végezni a munkát. Ezek a tényezők csak ráerősítenek a munkaerő elvándorlásra.

A válság tovább fokozza a fluktuációt?

Magyarországon átlagosan 32 százalék az elvándorlás – derül ki a HR-Evolution felméréséből. Csikós-Nagy Katalin a csúcsokat döntögető 39 százalékos emelkedést az életkörülmények romlásával, az őrületes inflációval, illetve a lakosság körében egyre növekvő depresszióval magyarázza.

De a fluktuáció hátterében sok egyéb tényező is meghúzódhat: a túl nagy távolság a vezetők és a beosztottak között, a jövőkép, valamint az elismerés és a megbecsülés hiánya.

Mit tehetnek a vállalatok, hogy ne maradjanak kollégák nélkül?

A cégek konkrét akciótervet kell, hogy kidolgozzanak, amellyel növelhetik a munkavállalói elköteleződést. Ehhez azonban nem csupán bérjellegű beruházásokra van szükség, hanem egyéb plusz vállalásokra is.

A legtöbb vállalat csapatépítő tréningeket szervez, korszerűsíti a munkakörnyezetet, esetleg lehetővé teszi a távmunkát vagy rugalmasabb munkarendet biztosít. Ezek azok a sablonos megoldások, amikkel szinte mindenki próbálkozik. Jó kérdés, hogy akkor mi az, ami extra, amivel valóban ki lehet tűnni a versenytársak tömegéből? Van egy tippünk!

A dolgozói buszjárattal csökkentheti a fluktuációt!

Tapasztalataink azt mondatják velünk, hogy a kényelmes és biztonságos buszos utaztatás igenis fluktuáció csökkentő hatással bír. Ahol szolgáltatást nyújtunk, a dolgozók jelentős többsége, konkrétan 75%-a mondta azt, hogy szívesebben utazik autóbusszal, mint saját gépkocsival.

A céges buszjárat rendkívül nagy versenyelőnyt jelent a vállalatok számára, mind a kollégák felvételében, mind a megtartásukban. Olyan munkavállalók alkalmazását könnyíti meg, akiknek különben meg sem fordult volna a fejében, hogy a lakóhelyüktől távolabb álljanak munkába – vagy azért mert egyszerűen nem tudták volna megoldani az odajutást, vagy mert nem fordítottak volna akkora összeget arra, hogy eljussanak dolgozni. Ráadásul az utazási támogatás egy olyan plusz, amellyel jócskán lehet növelni a kollégák lojalitását is.

Az Infinitours-busz.hu-nál mi teljes mértékben levesszük a terhet a HR-részleg válláról. Átvállaljuk a szállítás koordinálását, 24 órás diszpécserszolgálatot működtetünk az év 365 napján, azonnal, rugalmasan reagálunk a váratlan helyzetekre, továbbá személyre szabott kedvezményeket biztosítunk megbízóink számára.

Legyen az Ön vállalata az, ahol nem kell számolni a fluktuáció negatív hatásaival! Kérje igényeire szabott árajánlatunkat! >>>

Kérdése van?
Árajánlatkérés