Mikor kell bekötni a biztonsági övet a buszokon?

Mikor kell bekötni a biztonsági övet a buszokon? 

Sokan nem tudják, de az előírások értelmében a távolsági autóbuszokon kötelező a biztonsági öv használata, amennyiben az adott jármű nem alkalmas álló utasok szállítására. A szabályozás figyelmen kívül hagyása nemcsak veszélyes, de jókora büntetést is maga után vonhat. 

A rossz beidegződés – ami miatt az utasok többsége nem köti be magát – valószínűleg onnan ered, hogy a régi távolsági buszok utasterében nincs biztonsági öv. A korszerű járművekben – amikkel az Infinitours Kft. is rendelkezik – azonban ez már az alapvető felszereltség része, és persze nem csak dísznek került oda. 

biztonsági öv

Hogyan szól a szabályozás? 

Azokon az autóbuszokon, amelyeken állva nem, csakis ülve lehet utazni, az autóbusz ülések pedig biztonsági övvel vannak felszerelve, annak használata az utazás kezdetétől egészen a végéig kötelező. Ez alól kivételt képez az az időszak, amikor a jármű buszállomásokon, illetve egyéb pihenőhelyeken tartózkodik. 

A KRESZ szerint nem kell becsatolni az övet lakott területen menetrend szerint közlekedő buszokon, valamint azokon a járműveken, amelyek álló utasokat is szállíthatnak. 

A biztonsági öv használata a három év alatti gyermekek és az orvos által kiállított igazolással rendelkezők számára nem kötelező. 

Az előírások figyelmen kívül hagyása miatt mindenki maga kell, hogy vállalja a felelősséget!

A busztársaságok nem tehetnek attól többet, minthogy felhívják az utasok figyelmét – például piktogramok segítségével –, hogy kössék be magukat. Viszont ha valaki úgy dönt, hogy ezzel mit sem törődve, nem köti be magát, azért már neki kell vállalnia a felelősséget. Egy esetleges ellenőrzés során ugyanis, a szabálysértő utas kapja meg a büntetést. 

biztonsági öv

A biztonsági öv életet menthet! 

Egy közlekedési balesetben a biztonsági övet használók túlélési esélyei jóval magasabbak, mint az öv nélkül utazókké. 

Meggyőződésünk, hogy a biztonság első számú tényező, amire kiemelt figyelmet kell helyezni, mind az utasoknak, mind a busztársaságoknak. A járműpark rendszeres ellenőrzése, karbantartása és frissítése, valamint sofőrjeink folyamatos képzése révén mi megtesszük a tőlünk telhetőt. Kérjük utasainkat, hogy a biztonsági öv becsatolása által, ők is tegyék ezt meg! 

Legyen a biztonságos utazás mindannyiunk számára a legfontosabb!

Kérdése van?
Árajánlatkérés