Itt a világ újabb buszcsodája!

Itt a világ újabb buszcsodája!

A hidrogén, áram vagy bioüzemanyagokkal működő buszok már nem jelentenek nagy újdonságot. Sőt, lassan az önvezető autóbuszok sem lepnek meg igazán senkit.  De az, hogy egy busz képes legyen még a levegőt is megtisztítani, na az már elképzelhetetlennek tűnik, igaz? Pedig az új lengyel buszcsoda ezt ígéri!

Lengyelország a buszgyártásban az élre tört! A lengyel buszgyártó kapacitás rendkívül megnövekedett, ráadásul Európában itt gyártják a legtöbb környezetbarát autóbuszt. A hagyományos zöld megoldásokkal azonban nem elégszenek meg, ugyanis a NesoBus most előállt egy formabontó ötlettel. 

NesoBus –  a gyártó, aki csodát ígér

A lengyel buszipar egyik új szereplője a NesoBus, amelyet néhány éve alapított az ország leggazdagabb embereként számon tartott Zygmunt Solorz-Żak. A társaság neve egyébként egy mozaikszó, ami valami ilyesmit jelent: én olyan busz vagyok, ami nem bocsát ki károsanyagokat, és tisztítja a levegőt. 

buszcsoda

Mégis miként tisztítja a levegőt egy busz? 

Úgy, ahogy az üzemanyagcellás buszok általában. A meghajtáshoz szükséges elektromos áramot fordított elektrolízissel állítja elő. A működéshez nagy mennyiségű levegőre van szükség, amit a busz egy szűrőrendszeren keresztül megtisztít. Ez a rendszer a 2,5 mikronnál kisebb szennyeződések mellett a szén-dioxid és a nitrogén-oxid molekulákat is képes kiszűrni. Ezért állítja magáról a társaság, hogy hidrogénbuszuk megtisztítja a levegőt. 

Az új járműnek azonban nem is ez a hangzatos ígéret a legnagyobb érdekessége! Solorz-Żak a lengyel energiaipar egyik legnagyobb cégcsoportjának a tulajdonosa, a PAK-Polska Czysta Energiának, amely vállalat leginkább megújuló energiaforrásokra támaszkodik. Ennek a háttérnek köszönhetően egy igen előnyös koncepciót tudtak felvázolni a buszok hidrogénnel való ellátására. A társaság szerint minden egyes eladott busz esetében megoldják a hajtáshoz szükséges hidrogén előállítását és rendeltetési helyre szállítását.

buszcsoda 

Mit lehet még tudni a NesoBus vívmányáról?

A busz méreteiben semmi különöset nem találni, ugyanis 12 méter hosszú, 2,55 méter széles és 3,4 méter magas. Súlya 19,5 tonna. Befogadóképessége 93 fő, amelyből 37 ülőhely. A cég tervei szerint idén be is mutatják új, csuklós buszukat is. 

Kíváncsian várjuk, mit hoz még a jövő a buszok piacán. 🙂

Forrás: Totalcar

Kérdése van?
Árajánlatkérés